Griekenland, de Euro en de crisis deel 1

Inleiding

Toen ik van het plan hoorde om Griekenland tot de eurozone toe te laten treden omdat het land zich hiervoor gekwalificeerd had viel ik bijna van mijn stoel van verbazing. Het land van obers, keuterboertjes, ambachtslieden en prutswinkeltjes in de euro! Het land wat werkelijk haast alles importeert, bijna niets produceert, inefficiënt is, zichzelf niet eens als europa ziet. (Παμε ευρωπη zeggen de Grieken als zij naar een ander Europees land afreizen.) Een failliet land wat nauwelijks iets exporteert in de euro?

ZOETERMEER-WAARDE VERMINDERING EURO

Onbegrijpelijk. Griekenland was namelijk al failliet toen het land in de euro kwam. In alle valutaeenheden had Griekenland schulden, in yens, in Zwitserse franken, in dollars, in marken, overal en werkelijk overal had het land geld geleend. Geld wat het land, nooit, nooit terug zou kunnen betalen. De staatsschuld was toen al onhoudbaar.

140227 - Cartoons 3_0

De aanloop

Griekenland kwam totaal berooid uit de tweede wereldoorlog. Het land zat helemaal aan de grond en er was geen enkel toekomstperspectief. Miljoenen Grieken zijn in de jaren daarna geëmigreerd naar Amerika, Australië en later naar Noord-Europa. Uiteindelijk woonde er meer Grieken buiten Griekenland dan in Griekenland zelf. En toen kwam het kolonelsregiem aan de macht wat hoopvol begon. Er werd veel in de infrastructuur geïnvesteerd en in het toerisme. Het elektriciteitsnet werd sterk uitgebreid en wegen werden aangelegd. Tot het mis ging en het regiem bergafwaarts ging. Na het verdwijnen van de kolonels volgde een tijd van optimisme. De Grieken hadden veel sympathie in de wereld verworven en konden daardoor makkelijk geld lenen. Over terugbetalen werd niet gesproken. De gaatjes werden dichtgestopt met een hoge inflatie en rentetarieven van soms wel 30% per jaar. En toen kwam de zege van de Euro.

SCHNEIDER_grece-eurozone

Dit essay is geschreven door Graaf Statler en verscheen eerder op de online vrije encyclopedie van de tweede generatie Wikisage 

 

 

 

 

Διαφημίσεις

Συγγραφέας: Rudy Willems

Emiritus hoogleraar filosofie woont in Antwerpen

Μιὰ σκέψη πάνω στὸ “Griekenland, de Euro en de crisis deel 1”

  1. Αὐτόματη εἰδοποίηση σύνδεσης: Griekenland, de Euro en de crisis deel 2 – Groeten uit Eerbeek

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.