Nut van het onderzoek?

Wat wilt men uit dit onderzoek leren, anders dan ‘de dienstverlening erop af te stemmen’, want ik stel mij de vraag of dit onderzoek dit werkelijk beoogt. Daarbij vind ik de onderzoeksvragen bijzonder slecht opgesteld. De vragen rond ‘niet-westerse migranten’ en ‘vrouwen’ bijvoorbeeld zijn suggestieve irrelevante vragen waar je in een onderzoek verder niets mee kunt aanvangen. Wat ik liever zou zien is een enquete onder de gebruikers over de werking van Wikimedia Nederland en de overkoepelende Foundation. Want daar is ook het een en ander over te zeggen. Kijk maar naar de betaalde lobbygroep in het Europees parlement, is de gemeenschap daar wel akkoord mee? En de politieke statements over de GDPR en privacygerelateerde zaken van Wikimedia Nederland en de Foundation? Het wordt tijd om hierover eens een enquete te lanceren, want deze enquete gaat het hem zeker niet worden. Tipgever2 (overleg) 9 dec 2018 13:28 (CET)

Waarom zijn de vragen over niet-westerse migranten en vrouwen suggestief en irrelevant? En wat let je om over de door jou genoemde onderwerpen ergens mee te praten? Vinvlugt(overleg) 10 dec 2018 11:09 (CET)

(Bron) CC BY-SA 3.0 licentie

Zal ik je uitleggen wijsneus. Ten eerste, dit is nadrukkelijk geen posting van mijn hand, maar ik vermoed wel van een van de Heren van Eerbeek. Om maar eens te beginnen met je laatste vraag. Waarom wij niet meepraten is omdat we er systematisch uitgetrollt zijn door digitaal achterbuurt tuig zoals bijvoorbeeld jij bent. Ik kan eenvoudig niet meepraten omdat ik dan de WMF server zou moeten betreden en dat doe ik nu eenmaal niet na die fijne SanFranBan. Dus zal ik je vraag hier beantwoorden in ons eigen honk.

Omdat dat niet de problemen zijn waarmee Wikipedia echt mee kampt. Meer niet-westerse migranten en vrouwen lost namelijk niks op. Da’s op zijn best slap Groen Links gebabbel en op zijn slechts politiek correcte wiki propaganda. Koop een elektrische auto, zet zonnepanelen op je kast van een huis, natuurlijk zwaar gesubsidieerd, en vlieg de hele wereld over. En pak vooral de PVV’er met zijn piephuisje en oude autootje die 5000 kilometer per jaar rijdt keihard aan! Da’s Groen Links gebrabbel. Da’s Katherine Maher gezwets, het is wiki-gezwets.

Hier worden namelijk de echte problemen benoemd waar pedia mee kampt. En niet eens alle problemen, wat bijvoorbeeld te denken van achterbuurtexperts als jij bent die Arb zijn en half bezopen professors die goedwillende gebruikers er af trollen samen met jochies die niet als een ander zijn?  Kijk, dat zijn nou de echte problemen, en dáár liggen de kansen!

 

 

Διαφημίσεις

14 σκέψεις πάνω στὸ “Nut van het onderzoek?”

 1. Heel toevallig, van die “nieuwe” bijdragers ineens. Ik geloof dat ik er niet al te veel aandacht aan ga besteden. Tipgever en consorten zullen dan jammeren dat ook nieuwelingen recht van spreken hebben, en dat ik niet inga op hun kritiek, en dat Wikipedia aan navelstaarderij doet, en dat ik heel politiek-correct bezig ben met al die vrouwen en minderheden en lhbt’ers, maar dat zij dan maar zo. Vinvlugt (overleg) 11 dec 2018 12:21 (CET)

  ???? Wat zwam je nu toch weer, vintroll? Ik zou een antwoord van Wikimedia Nederland namelijk ook heel erg op prijs stellen omdat het gewoon een goede vraag is. Die peiling is namelijk inderdaad vooringenomen, de vraagsteller stuurt heel duidelijk op een bepaald antwoord aan.
  En stel je eens voor dat jij enige inspanning zou moeten verrichten zoals bijvoorbeeld door die halve hersencel van jouw eens op on te zetten zeg! De gedachte alleen al! Weet je hoe ze er zo een als jij hier in de streek noemen?

  Een wijdbek die overal met zijn snotkoker vooraan moet staan. Want dat is wat je doet doorlopend. En voor de duidelijkheid, ik behoor niet tot de vraagstellers, noch heb enig contact met hen.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Een mooi beginnetje zou al kunnen zijn dat betaalde medewerkers en Wikipedia-gebruikers die een of ander mandaat bekleden zich op hun gebruikerspagina voorstellen en ook aangeven of ze andere gebruikersaccounts hebben. Zo weet je tenminste dat wanneer je last hebt van trollen of sokpoppen, je al zeker niet te maken hebt met een gemandateerde. Uiteraard op voorwaarde dit gecontroleerd wordt.

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

  1. Inderdaad, dit (link: https://www.wikipediasucks.co/forum/viewtopic.php?f=22&t=799&hilit=danielle ) vreemd voorbeeld toont aan dat er onregelmatigheden gebeuren wat betreft accountgebruik. Het betreft hier in dit geval een ‘tijdelijke’ (nog steeds) bezoldigde medewerkster van Wikimedia Nederland, die een project rond de cariben opzette met allerlei accounts/participanten (hoe je dat flikt vanuit een kantoor uit Nederland, ik zou het niet weten.) Maar veel is er niet uitgekomen, het zijn lege accounts met enkel wat gekrabbel in de kladblok. ( link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Wiki_goes_Caribbean/ABC-trainingen ) Om terug te keren op de gebruikersaccounts; Graaf Statler heeft geloof ik het ook al duizend keer gezegd; de oplossing is simpel; terug beginnen van 0 en een project opzetten die enkel en alleen draait rond het ‘schrijven’ van artikelen, back to basics. De problemen lossen zich vanzelf op.

   Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

   1. Jep, is de enige oplossing. Uithuilen en opnieuw beginnen vanaf de scratch. En zorgen dat je geldstromen kloppen, dus dat de beloning terecht komt bij wie het verdient en niet bij allerlei vage figuren die er een slaatje uit trachten te slaan. Want daar is het natuurlijk grandioos op ontspoort.

    ik heb dat wel op quote gezien, jaren opruimen en uiteindelijk hebben we een heel nieuw project moeten schrijven. Wat nog niet af is trouwens, want we konden het trollen niet laten, he Vintroll? He Schim? He Robotje? He Romaine?

    Ik ben trouwens benieuwd hoe onze Nederlandse wiki helden het verder gaan redden zonder hun steun en toeverlaat is de States James Alexander, de best betaalde troll ooit met zijn gouden blokhamer. Want die ging er als een haas vandoor, al zijn mooie beloftes en praatjes bij WMF achterlatend. Maar die hebben daar helemaal geen trek meer in, die kijken wel uit.
    Die gaan echt niet echt in die Alexander-drol staan die hij daar heeft laten liggen als afscheidsgeschenk, geloof dat maar niet! Ze zijn wel gek maar zo gek ook weer niet want die weten heus wel dat het de doos van pandora is en wat erin zit.

    Μοῦ ἀρέσει

 3. Nou, eigenlijk kom ik er steeds meer achter dat het hoofdpijn dossier veel groter is dan ik al dacht. Want wat is er aan de hand? Er zijn enorme verwachtingen geschapen in Amerika dat de free source bewegingen voor een relatief kleine vergoeding, enkele honderden miljoenen wel zou kunnen zorgen voor gratis vrije kennis onder een CC licentie. Vrij te gebruiken door Silicon Valley. En daar is een enorm voorschot op genomen, denk aan Sire van Apple, Echo van Amazon, Google in zijn zoekmachines, Facebook in zijn info enz, enz.

  Daar hebben ze veel geld voor gehad waar ze mee mochten doen wat ze wilde, ik las net dat Jimmy er uitgebreid van naar de hoeren is geweest en zich klem gezopen heeft in Moskou. Maar hij is bepaald niet de enige geweest die al dat geld in de open haard heeft opgestookt. Ik zou bijna zeggen wie niet. En dat is eigenlijk de onderliggende problematiek en de rest zijn symptomen. Trollen loonde.

  Maar nu kantelt het geheel. Er worden zondebokken gezocht, Jimmy krijg het ongenadig over zijn kloten op het moment op het pro WMF forum Wikipediocrazy. Want silicon is er achter aan het komen dat het allemaal broodje aap verhalen waren en die kennis nog nooit vrij is geweest! Dus ze kunnen voor miljarden de kliko ingooien. Kortom, dat ze zwaar besodemieterd zijn door die “goedwillende” vrijwilligers. En ik zou wel eens willen weten hoe dat afloopt voor deze lieden, maar de voortekenen zijn niet gunstig.

  Drvies pardon professor Drmies is al gedumpt voor Arbcom door die Amerikanen en ik kijk met spanning uit naar de dingen die er verder gaan komen eerlijk gezegd. En die James Alexander hebben ze ook al naar Twitter gedumpt, dat is ook geen best voorteken.

  Μοῦ ἀρέσει

 4. Van nul beginnen is een optie, maar de vraag is hoe lang het duurt voor dezelfde problemen terug opduiken. Ik heb geen idee hoe het in de rest van de wereld zit, maar de harde kern van Nederlandse Wikipedia is niet zo groot. Ik ben al een tijdje de bewegingen op Wikipedia aan het volgen en je kunt de werking vrij eenvoudig in kaart brengen. Niet alleen voor het grote publiek kan dit interessant zijn, maar bijvoorbeeld ook voor kandidaat-medewerkers. Sommige zaken moeten af en toe eens in de spotlight komen te staan.

  In het kort. Hoe ziet het netwerk eruit? Wie maken er deel van uit? Wie doet er voordeel mee? Hoe lopen de geldstromen?

  Μοῦ ἀρέσει

  1. Wikipedia krijg je nauwelijks uitgelegd aan de gewone mensen, dat is wat ik ervan denk alleszins Unenlightened, ik kan fout zijn. Pas na mijn eerste 6 maanden op Wikipedia had ik het hele plaatje door; en om het daarna uit te leggen aan een leek, heel moeilijk… Er zijn op Wikipedia veel te veel mensen bezig met dingen die niet tot de kerntaak behoren, ik denk maar aan ‘vandalismebestrijding’, ‘sokpopjagen’, ‘botoperators’, categoriseren, sjablonen maken, ellenlange discussies voeren in de kroeg, vervelend doen, of zoals aangehaald carrière proberen te maken binnen de vereniging. Kortom allemaal dingen die allemaal geautomatiseerd zouden kunnen verlopen, of gewoon niet zouden bestaan als het wikisysteem en software misschien up to date zou zijn. Er is zoveel geld voor handen, maar men slaagt er niet in ons van moderne software te voorzien. Ik zie in de toekomst een wederopstanding van de traditionele encyclopedie; Ensie.nl is een mooi voorbeeld. Het verzamelt o.m. kennis uit vakgebieden van bedrijven zoals ProRail en ING, maar heeft ook nog een eigen redactie. Het verdienmodel bestaat er in die bedrijven in ruil voor hun kennisoverdracht de merknaam op de aangeleverde artikelen te vermelden. Dat lijkt mij een faire deal. Ook individuele gebruikers kunnen zich aanmelden om mee te schrijven. Ik heb het nog niet zelf uitgeprobeerd, maar misschien moet ik dat eens doen de komende week.(wel via LinkedIn-profiel, en daar knelt het schoentje nog wat voor mij, Anderzijds is het wel goed dat bijdragen onder echte naam zijn.) Daarnaast ook artikelen uit de Winklerprins, maar ook uit Wikimediaproducten zoals het ‘WikiWoordenboek’ (kwalitatief gezien het beste Wikimediaproject die er is volgens mij, niet veel mis mee). Als je bv. ‘Amsterdam’ intoetst krijg je verschillende resultaten van verschillende auteurs, dat maakt het zo interessant, je kan ze met elkaar vergelijken in plaats van blindelings te vertrouwen op door een anoniem geschreven tekst op Wikipedia. Ensie mag dan nog niet zo groot zijn, ik vind het een stuk betrouwbaarder en beter uitgewerkt concept. Als ik terugkom op Wikipedia, er is al veel over geschreven, de Nederlandse Wikipedia, Wikimedia Nederland, de Wikimedia Foundation, de onderlinge relaties; er moet alleen nog iemand bereid zijn al die flarden aan tekst/bewijs aaneen te rijgen, zodat het overzichtelijk geheel wordt voor de buitenwereld.

   Μοῦ ἀρέσει

   1. Dat laatste is eigenlijk het hele punt. Ikzelf heb noch de interesse, noch de ambitie ooit gehad die flarden aan elkaar te rijgen om eigenlijk dezelfde reden waarom ik nooit meer voor nop een wiki artikel zal schrijven, namelijk waarom zou ik het werk gaan doen van journalisten die er dik voor betaald worden voor nixes.

    De brokstukken hoeven alleen maar opgeraapt te worden en als men zelf daar voor te belazerd is weet ik het ook niet meer met de hedendaagse pers.
    Hier, panklaar, met linken en al De rest kun je zo van Sucks uit de Nederlandse sectie plukken. Zet alleen wel er ff bij hoe je er aan komt, da’s wel zo netjes.

    Maar zelfs dat schijnt te veel gevraagd te zijn.

    https://pediahoedblog.wordpress.com/2017/07/23/fact-checking/

    Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

    1. En wat je over die carrier maken schrijft binnen die vereeniging klopt natuurlijk als een bus.. Die Amerikanen dachten zuip het maar op aan de bar dat geld zoals Edo mij mailde indertijd dat ze dat mochten. Want die paar rotcenten zijn toch maar peanuts voor hen. En laat die niksnut van een Alexander er maar een punt aan lullen.

     Ik zag het wel, Romaine had met Alexander gesproken, Alexander hoe moet het verder, Elly: ik krijg maar geen antwoord op mijn mail van hem, Effe op zijn OP op Meta met vragen.
     Maar ik wist al eerder hij een paar ellendige mails op zijn thuisadres had gehad en een stelletje het plan hadden opgevat hem eens op te wachten en voor zijn bek te slaan. Dat gerucht circuleerde al geruime tijd rond in wat je de Slik Road zou kunnen noemen namelijk. En pas op, Amerikanen doen dat ook, da’s geen zachtzinnig volk.

     Dus die is als een speer bij Twitter met zijn shiny blockhammer geparkeerd, en hier hebben ze niks meer van hem te verwachten. En die Drvies kan het ook wel verder schudden en hij niet alleen. Want, die Silicon bazen zijn razend op ze en het lijkt me wel duidelijk waarom. Vergeet niet dat er vertegenwoordigers van Google in de raad van bestuur van WMF zitten en die voelen zich toch genaaid! Wil je niet weten!

     Μοῦ ἀρέσει

     1. De ergste van al is Lodewijk, die alles maar dan ook alles te danken heeft aan Wikimedia; zijn studie in Amerika, zijn carrière ligt maar voor het grijpen. 31 jaar is hij, nog geen enkele bijdrage gedaan aan de maatschappij gedaan. Wat als iedereen dat zou gaan beginnen doen? En als hij terugkeert met al zijn dimploma’s in zijn zak, krijgt hij waarschijnlijk het postje van directeur Wikimedia Nederland aangeboden. Daarvoor moest hij studeren tot zijn 35ste jaja…

      Μοῦ ἀρέσει

      1. Nou geef ik het weinig kans dat tegen die tijd wikimedia in deze vorm of zelfs überhaupt nog bestaat, want die Jenks zijn totaal klaar met ze. Ik denk dat je tegen die tijd beter niet WMF of Wikimedia in je CV kunt hebben staan eerlijk gezegd.
       Het is daar, vooral in de silicon bedrijven aardig aan het doordringingen wat voor onvoorstelbare klerezooi die wiki mouvement eigenlijk is. Één artikeltje over de Moskouse neuk- en zuip partijen van Jimmy op kosten van de donateurs met als toetje die rekeningen van die steak restaurants in de pers en het is gebeurd met ze.

       Want dan komen de verhalen wel los, en ook de gender verhalen. Ik bedoel maar, meer vrouwen in Silicon =>meer te naaien, dat weet jij ook wel. De verhalen zijn legio, en die komen dan vanzelf los. Die hele gender kul is namelijk door een paar mannelijke programmeurs, digitale dragqueens verzonnen, dat is redelijk bekend in “bepaalde kringen”. Waarom dacht jij dat al die Google vrouwen de straat op gingen laatst? Omdat dat daar zo prima OK en veilig voor ze was en iedereen zich zo met gender bezig hielt?
       Als je daar wat wilt bereiken als vrouw moet je eerst je baas s’morgens pijpen in silicon als je op je werk komt, dat is algemeen bekent. En die beurt is voor na de borrel, wat nu gender approch daar! Allemaal gelul! Letterlijk! Het is bij de beesten af vaak.

       Μοῦ ἀρέσει

       1. Het zou de Nederlandse directrice sieren haar ontslag aan te bieden. Zij moet haar verantwoordelijk nemen. Het zal haar niet in dank worden afgenomen, maar het is de enige juiste beslissing. En met wat geluk kan ze rekenen op wat eerherstel als klokkenluidster. Een Edward Snowdon scenario hoeft ze niet te vrezen…

        Μοῦ ἀρέσει

        1. Ik vind het ronduit stom wat ze doen, maar dat is mijn mening. Ze denkt als we nu maar een nieuw dansorkest voor de Titanic zoeken komt het vast wel goed.

         Maar dat is niet zo, dit gaat geen happy end krijgen en hoe verder je doorgaat, des te bespottelijker maak je je uiteindelijk. Dit is een korte termijn visie, als we de volgende week maar halen, want je kunt er donder op zeggen dat op een dag iemand wél de moeite neemt om die stukken aan elkaar te leggen en dan ben je de joker van Nederland. Je kunt veel beter verstandig zijn inderdaad en dat voor zijn en zo de schade nog enigzins, let wel enigzins beperken.

         Je kunt veel beter nu je handen in de lucht steken dan wachten dat je uitgeruimd wordt, want dat gaat gegarandeerd anders binnenkort gebeuren. Doorgaan na dat Romaine fiasco is namelijk zo dom, het is echt een snelweg het ravijn in. Het zou haar inderdaad sieren ja. En dan plaats maken voor zeg maart een curator die redt wat er nog te redden is, maar ik zeg nu al, veel zal het niet zijn. Of beter, helemaal niks.

         Μοῦ ἀρέσει

 5. Het zou heel goed kunnen dat wat Crownest laatst stelde op Sucks gewoon waar is, dit is het beste resultaat wat je met een dergelijk crowdsurfing project kunt bereiken. Het enige wat ik zou kunnen bedenken is dat een groep van universiteiten het met een groep geïnteresseerde gaan beheren en opnemen in hun lesprogramma en van daar uit gaan uitbreiden. En op lokaal niveau met een beloningssysteem van iets van een soort airmails. Niet met cryptogeld, want dat werkt ook niet zag ik bij Everypedia. En als eerste die server leeg kiepen, anders dan met waar je zeker van bent wat goed is. Maar deze vorm met een Amerikaanse foundation gaat hem hoe dan ook niet worden.

  Want die geldstromen zitten voornamelijk in Amerika, anders dan wat hier met die banners opgehaald wordt. Hier is het achenebbisj geld, een paar afgekloven botten die deze kant op gegooid worden. (Wat natuurlijk geen enkel excuus is doorlopend de verkeerde mensen te belonen.) Alexander verdiende dat bedrag in zijn eentje zo ongeveer in de States voor restaurantbuffetten leeg te vreten in Chinese restaurants. (Zie Sucks.)
  Want kijk, hier zijn het een stel zielige lossers die dachten een graantje mee te pikken uit de ruif, merendeels met een behoorlijk geestelijk gebrek, maar in Amerika, ja, daar is het het echte werk! En het probleem.

  Want de Trump administration lust ze niet. En die kachelt ze keihard onderuit op het moment want de Clinton kliek waren hun grote beschermers. En die kennen geen genade, nee echt niet, ik ken die gasten wel zo langzamerhand. Samen met zeg maar rechtse democraten, vaak afvallige wikipedianen breken ze heel Wikipedia en vooral WMF af op het moment.

  Best leuke lui trouwens en er zijn er natuurlijk plenty schandalen. Denk maar aan Jimmy in Moskou, lekker naar de hoeren en je volzuipen met dure drank.
  Kom maar op met dat kop koffie voor onze klein vrijwilligers organisatie, en zo sta je pas echt in je naakte piemel of hi-ha-ho als levend standbeeld op De Mariaplaats uiteindelijk. En wat te denken van dat malle verhaal van mij, nee, het ziet er niet fraai uit voor ze.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.