De media krijgt het door…

Er is toch nog hoop in medialandschap, beetje bij beetje… Jammer, dat het originele rapport onder een betaalmuur zit.
Richard Rogers en Jinhyuk Yun zullen nu wel als echte wikiparia’s worden onthaald. Zijn zij ook welkom op de WikiCon19, Wikimedia Nederland? https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/31/op-wikimedia-is-niet-iedereen-gelijk-a3127459   

Hieronder enkele alinea’s uit het artikel uitgelicht:


Een klein aantal supereditors heeft een buitenproportioneel grote invloed bij het aanmaken en schrijven van Wikimediapagina’s. […]

Het maken van Wikimedia-pagina’s blijkt volgens een universeel groeipatroon te gaan, dat overal op Wikimedia voorkomt, in alle talen. Vanaf het aanmaken van een pagina geeft een klein groepje editors de meeste sturing aan de inhoud van het stuk. En die sturingspositie blijven ze behouden, hoe vaak hun stuk ook aangepast wordt door anderen.

Ook neemt de macht van een selecte groep supereditors op Wikimedia toe, staat in de studie. Dat zijn mensen die extreem veel publiceren en redigeren. Het gevaar daarvan is dat de Wikimedia-kennis gekleurd wordt door de mening of visie van deze editors. Zelfs polarisatie ligt op de loer. De editing-cultuur is vrij streng, beschrijven de Koreaanse onderzoekers. […]

In het Nederlands is ‘MoiraMoira’  de actiefste, met meer dan een half miljoen bewerkingen. […]

Maar wat zegt dit nu over de betrouwbaarheid van Wikimedia? De auteurs hebben niet naar de inhoud van de stukken gekeken. De Wikimedia Foundation is zich echter wel bewust van kennishiaten, biases en polarisatie. Ze weten dat hun content niet representatief is voor de gehele menselijke populatie. In een strategie voor 2030 staat dat ze ernaar streven dat artikelen eerlijker gemaakt moeten worden en dat de focus komt te liggen op kennis uit (en over) Azië, het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. Hoe ze dit willen aanpakken blijft onduidelijk. […]

Jinhyuk Yun heeft wel een idee hoe Wikimedia democratischer kan worden. Hij mailt: „Ik denk dat Wikimedia nieuwe editors moet stimuleren mee te werken. Nieuwe technologieën en softwareprogramma’s zouden hen kunnen helpen […]*

Διαφημίσεις

2 σκέψεις πάνω στὸ “De media krijgt het door…”

 1. Ja. Weet je wat het is, Julien? Ik mis in al die onderzoeken de helicopter view. Jij, De Kolonel, Steln, EricBarbour, Badmachine en Dysklyver, Whallie en nog wat anderen heb dat inzicht wel, maar die zijn op de vingers van twee handen te tellen. Verder krijgen verrekte weinig mensen de stukjes aan elkaar, ze pakken alsmaar een stukje uit de vuilnisbelt en gaan dat onderzoeken. Maar die stukjes aan elkaar leggen, nou nee, hadden we het laatst ook over.

  Kijk, van WMF heb je niks te verwachten, laat staan van die mouvement strategie. Dat is wishful thinking, of luchtfietsen zoals je wilt. Dat zijn allemaal James Alexanders daar, ook dat Maher wijfie. Die lullen er een punt aan en die wikipedianen vreten het met smaak. Maar ergens op slaan, nou nee.
  En die pers heeft heus wel door dat er wat scheef zit, dat zag je ook laatst bij Trouw waar die hoofdredacteur Wikipedia een riedeltje onzin noemde, maar wat er nou precies mis zit snapt maar een heel klein select groepje.

  En ach, over dat WikiCon, ze kunnen nog altijd hun veilige ruimtes policy erbij slepen. Hoewel ik me wel eens afvraag hoe ze zouden reageren als ik daar binnenstapte.
  Dat vraag ik me wel eens af, weet je dat, als ik daar nu eens naar binnen loop, he, en ga zitten, me voorstel en vriendelijk ga zitten met een glimlachen. Kopje koffie? Ja graag. Stroopwafeltje erbij? Nee dank u, die dingen lust ik niet.
  Hoe zouden ze reageren? Hoe zou Edo reageren, zou Ronn naast me gaan zitten? Zouden ze me eruit zetten? En als ik nu eens niet ging, dan de security van zo een gelegenheid erbij? Of de politie? Me eruit laten slepen en ik zorgen dat er een journalist en een fotograaf klaar stonden? Wikimedia verwijderd oudere geSanFanBanned gebruiker met geweld?

  Of zouden ze me koffie aanbieden en proberen een gesprek met me aan te gaan? En als ik Ausma mee zou vragen? Ook leuk. Zouden ze het dan wagen ons eruit te trappen? Daar fantaseer ik wel eens over, weet je dat?

  Ἄρεσε στοὺς 1 πρόσωπο

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.