En dat is dus precies waar je op je smoel gaat.

Hé Whaledad, De afbeeldingen bij de citaten die ik toevoeg hebben niks met Wikipedia of zo te maken, maar meer dat mensen de citaten ook kunnen volgen. Daar gaat het mij om. Anders lezen ze alleen maar tekst en kunnen dat niet eens in verband brengen met wat er geschilderd is; daar gaan de citaten toch vooral over, bij schilders – over hun werk en de keuze of ontwikkeling of wat dan ook daarin?! Zo selecteer ik ze ook bewust uit, de afbeeldingen, dat ze iets zeggen over de citaten! Ik geef niet zomaar een leuk rijtje plaatjes voor de lol.FotoDutch (overleg) 11 mei 2019 17:59 (CEST)

Bron CC BY-SA 3.0

En waarom had Whaly dat teruggedraaid? Nou, lees dit eens, de reden voor Vintroll om mij met Trinstel 😉 de deur uit te mikken. Die vonden die pagina namelijk niet zo bi. En wat staat daar?

Het Doel

Het citaatrecht is zoals gezegd een uitzondering binnen het auteursrecht, en bij het citaatrecht is een duidelijk, afgebakend doel vereist. (…..hetgeen naar de regels van het maatschappelijk verkeer redelijkerwijs geoorloofd is en aantal en omvang der geciteerde gedeelten door het te bereiken doel zijn gerechtvaardigd.) En bij ons is dat doel citaten verzamelen. Maar hier zitten enkele haken en ogen aan, het is namelijk niet toegestaan om zich te beroepen op het citaatrecht om zomaar een stukje tekst te plaatsen en als dit als citaat te presenteren zonder dat daar een valide reden voor aan te voeren is. Verder is het mogelijk, doordat het doel bij verschillende toepassingen van het citaatrecht kan verschillen, dat een citaat hier op Wikiquote wel een schending van het auteursrecht is, en elders niet, en omgekeerd.

En wat is het doel van Wikiquote dan wel?

Welkom bij de Nederlandstalige Wikiquote, een project van de Wikimedia Foundation. Op 26 mei 2004 zijn we begonnen met het samenstellen van een collectie van markante Nederlandstalige citaten van Wiki-waardige personen. Ook nemen wij markante spreekwoorden, reclameslogans en grafschriften op. Momenteel bevat de Nederlandstalige Wikiquote 968 pagina’s, met vele duizenden citaten. Indien een anderstalig citaat in het Nederlands taalgebied frequent wordt aangehaald (al dan niet vertaald), kan het hier ook worden toegevoegd. Iedereen is uitgenodigd mee te helpen om onze doelstellingen te bereiken.
Als u een citaat wilt over nemen vanaf Wikiquote dient u ook de bron, de aanhaling en de eventuele context mee over te nemen, en overname is voor uw eigen verantwoordelijkheid. Wij beroepen ons namelijk op Wikiquote op het citaatrecht bij auteursrechtelijk beschermd werk, wat bepaalde aanvullende voorwaardes met zich meebrengt. Een (eventueel) oorspronkelijk auteursrecht blijft dan ook altijd gehandhaafd ondanks de CC BY-SA 3.0-licentie waaronder de tekst op Wikiquote is vrijgegeven.

Da’s een lap tekst die ik indertijd geschreven heb, is het niet? Maar wat staat daar nu eigenlijk? Daar staat dat de doelstelling markante citaten verzamelen is, van personen die dat waard zijn. Maar daar staat dus niet dat het een verhalend geheel kan zijn ofwel verkapte informative pagina’s. Want dat is het doel niet van Wikiquote. Begin je hem te vatten? Als je dat zo doet schendt je namelijk het auteursrecht.

Net zoals je doet met het verzamelrecht op deze manier, heeft Whaly je ook al op gewezen maar als gewoonlijk veeg je je reet weer eens af met het auteursrecht. Kan je het immers schelen. Want dit zijn weer de oude, vertrouwde Mdd encyartikelen geplaatst met een proxy account, waarvoor je maat Vintroll het padje had schoongeveegd. Met zijn zeer bekende Tilburgse achterbuurt praktijken en eeuwige getroll. Born losers bij elkaar!

Διαφημίσεις

2 σκέψεις πάνω στὸ “En dat is dus precies waar je op je smoel gaat.”

 1. Precies! Whaly slaat de spijker op zijn kop!

  FotoDutch, als een afbeelding heel specifiek betrekking heeft op een bepaald citaat, of omgekeerd, dan is het akkoord; dit moet dan ook duidelijk in het onderschrift toegelicht worden. Andere afbeeldingen worden verwijderd. Er staat altijd al een link naar de afbeelingen in Commons in het tekstblok toprechts. W\|/haledad (zegt u het maar) 12 mei 2019 19:41 (CEST)

  https://nl.wikiquote.org/w/index.php?title=Overleg_gebruiker:Whaledad&oldid=84824

  Want anders verlaat je je doelstelling van her project, het verzamelen van markante citaten. En dan is het dus een auteursrechtenschending. Überhaupt kun je er over twisten of al dit fraais markante citaten zijn, ikzelf vind van niet, maar ze doen maar al steken ze de zaak in de fik. Wat ze ook zouden doen als ze de kans kregen, ze zijn er gek genoeg voor.

  Μοῦ ἀρέσει

 2. T’is kut en het blijft kut met peren.

  https://nl.wikiquote.org/wiki/Karel_Appel

  Dus nog maar eens:

  Op 26 mei 2004 zijn we begonnen met het samenstellen van een collectie van markante Nederlandstalige citaten van Wiki-waardige personen.

  Het citaatrecht is ontzettend beperkt, je maakt immers gebruikt van auteursrechtelijk beschermd materiaal. En een van de belangrijkste regels in het citaatrecht is het doel waarvoor je een citaat gebruikt. En het doel van Wikiquote is het verzamelen van markante citaten, niet het creëren ervan.
  En dat gebeurd hier dus duidelijk wel, omdat het stukjes tekst zijn die toevallig ergens ooit gepubliceerd zijn. Dat maakt een citaat natuurlijk op geen manier markant en iets tot een citaat wat “verzamelwaardig” is. Het is geknutsel met regels wat door geen rechtbank in ons code Napoleon rechtssysteem gepikt zou worden, vooropgesteld dat er iemand werk van zou maken. Waarvan ik de kans klein acht trouwens, maar zeg nooit nooit. Maar daar gaat het niet alleen om.

  Je geeft immers deze citatenverzameling weg voor vrij gebruik onder een CC licentie. En het is niet eens garantie tot de deur, want bij niks en niemand kan een hergebruiker terecht, en dat is een verzwarende omstandigheid. Dat zal een eventuele rechter je zeer zwaar aanreken als het mis gaat, want ik sluit verre van uit dat als iemand ooit last krijgt met CC materiaal hij toch wel ff zijn gram gaat halen.
  En dan ben je dus op een ijselijke manier de sigaar. En ook Wikimedia, wat er tot zijn nek hier inzit en een soort “bestuur” constant heeft gevormd. Want de rechter kijkt in ons rechtssysteem naar de werkelijk situatie en niet naar je statuten. Of naar de gammele Terms of Use waar zelfs de hand van James Alexander in te vinden is. Als eerder door mij opgemerkt indertijd da’s vulnis, maar volgens Brimz was ik een troll toen ik dat zei. Inclusief jawel een officieel troll verklaring door Moira en hem aan de hand van dit vod:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Trol_(internet)

  Het staat er eigenlijk niet zo fris bij allemaal zo het hele slagveld overziend. En Bard was wel heel goed in mijn mailbox met bullshit volstampen, maar op mijn uiteindelijke vraag waarom er Wikipedia Legal van 2005 tot 2016 op zijn Linked stond tot ik hem er opmerkzaam maakte krijg ik alleen maar verhalen over hackers. En wat hij daar op Wikipediacrazy moest wordt ook niet erg duidelijk met die vraag of ik drugs gebruikt had.

  Kom op Bart, voor de draad ermee, wat moest jij daar bij die Vigilant die meteen uit vertrouwelijk mails begin te citeren met private info, en wat heb je met deze shit uit te staan, en vooral, hoe haal je het in je malle hersens een onderdeel van een legaal geheel uit te gaan maken terwijl je openlijk autistisch bent?
  En wat heb jij met die kwetsende SanFanBan uit te staan?

  Tijd voor de waarheid, een niet voor een verdere poppenkast, Bart. En anders moet mijnheer de agent je maar eens om verdere uitleg vragen en ook Edo waarom hij zulke rare mails stuurde indertijd. Kortom, ik verwacht op zeer korte termijn volledige tekst en uitleg, Bart en de rest en het is mij menens. Ik ga dit namelijk gevoegelijk niet pikken en op een bepaald moment hebben jullie gewoon Ausma achter je flikker aan, die volledig is ingelicht over de situatie en dit volgt op mijn verzoek.

  En is dat soms de bedoeling? Je zegt het maar.

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.