Lomax v. WikiMedia Foundation, Inc. et al

De WikiMedia Foundation, het Amerikaanse  moederbedrijf van Wikipedia is in Amerika in een proces verzeilt geraakt over een z.g SanFanBan, een totaal verbod om Wikipedia te bewerken wat slechts enkele medewerkers van de miljoenen gebruikers van Wikipedia over de hele wereld overkomen is. Het gaat om ongeveer 30 mensen waarvan sommige echt hele nare dingen hebben gedaan en verder enkele schijnbaar willekeurige gebruikers waar ik een één van ben. Het zal dus niet verbazen dat ik deze zaak met grote aandacht volg.

Hoe die SanFanBan’s tot stand zijn gekomen is het best bewaarde geheim binnen WMF en volgens mij zelfs zo goed dat ze zelf geen flauw idee hebben waarom sommige mensen uiteindelijk geband zijn. De man die erover ging James Alexander is na een luxe verblijf in het Hilton op Hawaii naar Twitter vertrokken en heeft de boel de boel verder gelaten bij WMF. Zo gaan die ding daar nu eenmaal daar, als de zakken goed vol zitten vertrekt men naar de volgende boerenkermis. Maar wat is er nu gaande. Lomax wil 200.000 dollar van WMF hebben vanwege deformation, laster vanwege het beschadigen van zijn reputatie door het plaatsen van zijn nickname op een lijst die herleid tot zijn echte identiteit, net zoals dat het geval bij mij is. Het gaat dus niet om de ban zelf maar om de publicatie, dat moet duidelijk zijn. En WMF heeft de zaak in handen van het pretentieuze advocatenkantoor Jones Day gegeven die zelfs in Amsterdam een kantoor hebben.

Nu zitten er nogal wat verschillen in het Amerikaanse recht en het Nederlandse en het eerste wat opvalt is het bedrag. Dit is naar Amerikaanse begrippen een laag bedrag. Een ander verschil is dat laster in Amerika geen misdrijf is en in Europe wel, dus dat het lastiger te bewijzen zal zijn. Maar hij heeft zeer goede kaarten. En er zitten door de constructie van Wikipedia een stel hele vervelende addertjes onder het gras. De eerste is die CC licentie waaronder die lijst gepubliceerd is waardoor deze vrij mag en is verspreid, en dit is vooral belangrijk voor de Nederlandse wikipedia, de twee rechtssystemen waaronder wikipedia-NL valt waardoor je altijd het slechtste van twee hebt. Het Amerikaanse Common law systeem en het uiterst grillige en onvoorspelbare Code Napoleon Europese rechtssysteem.

De stand van zaken nu. Hier kunt u dat lezen. De rechter heeft de zaak aangenomen, en WMF heeft zich verdedigd dat zij beschermd zou zijn door section 230. Wat houdt dit in? Dit houdt in dat een Amerikaans internetbedrijf in Amerika beschermd zou zijn tegen rechtszaken. En deze zaak gaat er eigenlijk over hoever die bescherming reikt. Mag WMF de namen van kennelijk zomaar mensen op een dergelijke lijst plaatsen? Ik wil hierbij benadrukken dat de Europese rechter al heeft geoordeeld in voorgaande zaken en bepaald heeft dat WMF terdege aansprakelijk is voor de inhoud.

Nu is de beurt aan Lomax die door zeer goed ingevoerde wiki-juristen ondersteund wordt op een Discord kanaal waar ik Legal Bart Versieck en nog een stel wikipedia figuren al de deur persoonlijk heb uitgetrapt. En gisteren heeft Lomax aangegeven om een funding op te zetten om een advocaat te betalen en gezien de vele, vele vijanden die WMF in de loop der jaren heeft weten te maken neem ik aan dat dat geen enkel probleem gaat worden en het geld binnen zal stromen

Zelf doe ik geen enkele voorspelling over de afloop van deze zaak om de simple reden dat ik te weinig van het Amerikaanse recht weet maar mensen die het kunnen weten als Dysk, een zeer goede jurist ziet er veel in. En dat is de stand van zaken en hoe het afloopt zien we wel.  Want vor Gericht und auf hoher See ist man in Gottes Hand zoals het oude Duitse spreekwoord zegt dus welke speculatie dan ook is zinloos. En dat is de stand van zaken op het moment.

Διαφημίσεις

3 σκέψεις πάνω στὸ “Lomax v. WikiMedia Foundation, Inc. et al”

 1. Die SanFanBan van jou Graaf is dat allemaal als gevolg van dat geile knipoogje? En hoe heeft Gooide Miep jouw identiteit bekend gemaakt?

  Kijk, ik weet jouw naam omdat je dat aan mij bekend gemaakt hebt. Maar dat hoeft toch niet iedereen te weten zonder jouw toestemming Graaf Statler? Zeker omdat je wordt afgeschilderd als iemand die er op uit was om foutieve info ed toe te voegen. Iedereen die jouw volglijst bekijkt kan niet anders dan concluderen dat dit gewoon een leugen is.

  Moest Gooise Miep daarom vetrekken? Had ze teveel vijanden gemaakt uiteindelijk? En waarom zijn er zoveel mensen die met ruzie de pijp aan Maarten geven?

  Μοῦ ἀρέσει

 2. Om te beginnen heb ik achter de schermen geen moment geheimzinnig over mijn identiteit gedaan in mailcontacten. Heel veel moderatoren en arbs als RonnieV en CaAL en zeker Woudloper met wie ik een persoonlijke (digitale) vriendschapsband met ze had en ook Moira wisten gewoon wie ik ben,
  Maar toen kwam dat zeer eigenaardige blokverzoek van Ymnes wat werd toegewezen door Natuur12. Midden in destijds gooide Moira, of werd namens Moira daar wil ik van af wezen, plotseling een sokpop misbruikclaim met een paar sokken en mijn vaste IP adres in de vorm van een sjabloon in be strijd. Ik vond het wel vreemd maar de claims en wat er gesteld werd was al zo absurt dat ik er nauwelijks aandacht aan gaf.

  Maar toen kreeg ik van de Wikischim plotseling een mail, met: Ha, ha ,ha, kijk maar door dat sjabloon met sokjes ligt nu je ware identiteit op straat. En toen zag ik dat je inderdaad heel simpel mijn zeer zeldzame (en beladen) familienaam kon terug vinden via het artikel van mijn vader. En op mijn blog kun je ook nog vinden hoe een groepje om Vinvught en RodeJong mijn voornaam gedoxxed hebben, dus op deze manier was voor de algoritmes het heel simpele hele wikischit aan mijn persoon te koppelen wat mij dus letterlijk onmeetbare schade heeft opgeleverd.

  Deze mensen hebben wikipedia en de algoritmes als een MMORPG game gezien met al die algoritmes en bots en een juridisch drama daarmee veroorzaakt wat zijn weerga niet kent. Niet voor niets heb ik Ausma hierbij gehaald toen de omvang van dit wikidrama me duidelijk werd, Kolonel. Vooral nu mij duidelijk wordt dat opgeslagen info op de server van WMF in America is gestolen en verspreid door hackers. Zie Sucks en Wikipediocrazy. Door DOS aanvallen op de zeer gammele Wikimedia software, zie Dysk zijn Discord.

  Μοῦ ἀρέσει

 3. Dit laatste verdient enige toelichting. Op het Amerikaanse forum Wikipediocrazy (WO) is een gast aanwezig met de nick Vigilant. Leek een redelijke vent, duidelijk een computer man, redelijk antie-WMF. Niks mis mee leek het. Maar toen.

  Onze Bart was al zeer eigenaardig bezig met vreemde mails aan mij sturen, met gekoppelde CC’s van wiki helden, duistere linken toevoegen, en nog meer. Deed JandeFietser trouwens ook al heel lang. Ik had al een tijdje niks van hem gehoord en was daar wel blij mee.
  Maar toen kreeg ik van hem en ook van Jan allerlei hele rare mails over getroll en sokpoppen op wikipedia met links, heel vreemd allemaal.

  Ik was dat gedoe spuugzat, ik bedoel ik heb deze maand mijn eerste AOW gehad, begin nu pas echt over dat hartinfarct enigzins heen te komen, ik heb wel wat anders aan mijn hoofd dan wiki getrol dus na een stel vriendelijke verzoeken zowel aan Jan als Bart deelde ik Bart mede, naar waarheid, als je nou niet opdonder uit mijn n=mailbox heb je een brief van mijn advocaat in je bus. Had hij ok gehad hoor, ik laat net zo makkelijk bij iemand een brief van mijn advocaat als een kerstkaart door de bus gooien als ik het echt zat wordt, vraag maar aan Wikimedia NL , die waren ook bijna aan de beurt. Vraag maar wat die te horen hebben gehad van mij na hun getroll met die nietsvermoedende jurist.

  Maar toen. Eerst kwam Bart op wikipedia Sucks aankakken, mijn webstek, Eric donderde hem op mijn verzoek eraf nadat ik hem redelijk terug getrollt had dat zijn computer gehackt was omdat hij met allerlei bullshit over gekregen laptops begon. Ik maakte hem wijs dat dat ding vol spyware zat, gelul natuurlijk maar toch wel grappig.

  Maar toen. Bart rende naar die Vigilant op WO, begon mij idiote berichten via de PM server van WO te sturen dat ik weer aan de drugs had gezeten en rende in de armen van die Vigilant om zijn beklag over mij te doen. Die vervolgens de topic na topic voldonderde mer zeer persoonlijke info die ik indertijd met wat mensen uit de wiki bureaucratie gedeeld had omdat ik toen nog dacht dat die te vertrouwen waren. Ja zeg nu zelf, Erasmusprijs, sjieke vereeniging, Amerikaanse Foundation, Jimmy Wales, wie verwacht dit nou?

  En die man, die Vigilant blijkt dus las ik op Dysk zijn Discord op Wikipedia betrapt te zijn op het doen van DOS aanvallen op de WMF server. En nog een heleboel meer staat er over hem daar, maar dat is doxxed als ik dat hier herhaal. Nou, met zulke vrienden heb je dus geen vijanden meer nodig Bart. Een deel is verwijderd, maar deze man blijkt dus een redelijk berucht persoon op het internet te zijn naast de Smith brothers.

  Lees maar de topic op WO na met wat voor persoon die je kennelijk vertrouwde je dacht zaken mee te gaan doen, Bart Wikipedia Legal. Want dat stond op je Linked, is het niet, Bart? En echt, echt een lekker hapje of een koud biertje en een glaasje wijn gaat er bij de Eerbeekse heren heel soepel in, maar geen lulverhalen over hackers die dat op je Linked zouden hebben gezet of Ronald die tegen beter weten in de boel bij elkaar staat te liegen over zijn met een wikiuilskuiken gelauwerde nieuwste sokpop. En als ze dat wel gedaan hebben Bart denk ik niet dat het geheel uit de lucht gegrepen is, toch? Of wel soms?

  https://wikipediocracy.com/forum/viewtopic.php?f=8&t=10205

  Μοῦ ἀρέσει

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Google. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Εἰκόνα Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Twitter. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...

Αὐτὸς ὁ ἱστότοπος χρησιμοποιεῖ τὸ Akismet γιὰ νὰ μειώσει τὰ ἀνεπιθύμητα μηνύματα. Μάθετε τί συμβαίνει μὲ τὰ δεδομένα τῶν σχολίων σας.